Webbův přístroj MIRI se opět pouští do pozorování – proč došlo k pozastavení?

Webbův přístroj MIRI se opět pouští do pozorování – proč došlo k pozastavení?
Fotografie: NASA
  • Spektrometr ve středním rozlišení vykazoval tření, vědci tak pozastavili jeho používání
  • Po pečlivém zkoumání vydal tým několik doporučení, jak postižený mechanismus nadále využívat
  • Přístroj MIRI opět funguje v plném provozu

Webbův vesmírný dalekohled má celkově čtyři přístroje, které pozorují vesmír, a jeden z nich byl kvůli technickému problému pozastaven. Jedná se o kameru Mid-Infrared Instrument (MIRI), která funguje při teplotě blížící se absolutní nule. MIRI má kameru i spektrograf, což jí umožňuje vidět světlo ve střední infračervené oblasti elektromagnetického spektra s vlnovými délkami, které jsou pro lidské oko neviditelné. MIRI tak dokáže zaměřit rudé světlo ze vzdálených galaxií, nově tvořících se hvězd i světlo komet v Kuiperově pásu.

Na spektrometru se středním rozlišením (MRS) jsou umístěna mřížkovaná kolečka, která slouží vědcům ke zvolení toho, v jakých vlnových délkách světla budou vesmír pozorovat. U jednoho z nich vědci 24. srpna zaznamenali tření a vědecká pozorování byla u přístroje MIRI pozastavena. Až doposud tým odborníků prováděl průzkum konstrukce mechanismu. „Po týdnech intenzivní práce tým dospěl k závěru, že nejpravděpodobnější hlavní příčinou pozorovaného problému jsou za určitých podmínek zvýšené kontaktní síly mezi dílčími součástmi sestavy centrálního ložiska kola. Na základě toho je definována sada doporučení, jak využít postižený mechanismus během vědeckých operací,uvedl Space Telescope Science institute, který je za provoz Webbova teleskopu zodpovědný.


Technický test byl proveden 2. listopadu, přístroj tak může pokračovat v pozorování a zaměří se na polární oblasti Saturnu. V režimu MRS přístroj MIRI nepořizuje snímky, ale světelná spektra, která odhalují chemická složení pozorovaných objektů. MIRI má další tři možnosti pozorování, jimiž jsou zobrazování, koronografické zobrazování a spektrografie. Tyto režimy fungovaly po celou dobu bez potíží. Jakékoliv opravy budou muset vědci i do budoucna řešit na dálku, jelikož se teleskop nachází 1,5 milionu kilometrů daleko od Země, není možné tak k němu vyslat posádku pro opravu, jako to NASA opakovaně udělala u Hubbleova teleskopu.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze