Bitva u Lipan i korunovace královny Alžběty II. To přinesla historie v tomto týdnu

Stalo se
Bitva u Lipan i korunovace královny Alžběty II. To přinesla historie v tomto týdnu
Fotografie: unsplash.com
  • Opět si připomeneme historické události, které tento týden přinesl
  • Bitva u Lipan završila éru husitství, kde radikální husité prohráli
  • Královna Alžběta II. oslaví 70. let její vlády
  • Byla založena Evropská kosmická agentura a Sovětský svaz vypustil první modul k vesmírné stanici Mir

Tento týden se v minulosti stalo opět několik zajímavých událostí. Podíváme se do České republiky, Anglie, ale i do vesmíru s Evropskou kosmickou agenturou. Začneme ale v Česku a rokem 1434. 30. května se odehrála bitva u Lipan. U vesnice Lipany proti sobě stanuli radikální husité na straně jedné a koalice umírněných kališníků a katolíků na straně druhé. Tenkrát tedy bojovali Češi proti Čechům.

Radikální husity vedli Ondřej Keřský a Prokop Holý, který při této bitvě zemřel. Umírněné kališníky vedl Diviš Bořek z Miletínka, což byl spolubojovník Jana Žižky z Trocnova. Bitva skončila vítězstvím umírněných kališníků a katolíků, kteří na příkaz poté upálili 700 husitských zajatců. Ačkoliv husitské vojsko nebylo zcela vybito, bitva u Lipan představovala definitivní tečku za obdobím husitství. Při bitvě bylo zabito přibližně 1 500 bojovníků, ale jen asi 200 patřilo k umírněným.

Bitva u Lipan

V tomto týdnu také oslaví královna Alžběta II. 70. let vlády. Narodila se 21. dubna 1926 a v současné době je královnou celkem 15 nezávislých států označovaných jako Commonwealth realm. Ačkoliv vládu převzala 6. února 1952, její korunovace proběhla až 2. června roku 1953. V roce 2015 překonala v délce vlády svoji prababičku indickou císařovnu Viktorii – stala se tak nejdéle vládnoucím panovníkem v anglických a britských dějinách.

královna Alžběta II.

Zůstaneme v Evropě a řekneme si něco o vzniku Evropské kosmická agentury (ESA). 30. května 1975 byla celkem 11 státy založena Evropská kosmická agentura. V současné době má 22 členských států, včetně České republiky. Společně s NASA se stala jedním z předních kosmických dopravců a je třetí největší kosmickou agenturou na světě.

ESA byla zřízena sjednocením Evropské organizace pro výzkum vesmíru (ESRO) s Evropskou organizací pro vývoj startovacích zařízení (ELDO). Centrála agentury je ve Francii, přesněji v Paříži. Česká republika o vstupu do ESA hlasovala 19. června 2008 a o měsíc později byla smlouva o přistoupení Česka k ESA podepsána. Plnohodnotným členem se ČR stala 12. listopadu 2008.

ESA

Ve vesmíru ještě chvilku zůstaneme, protože 31. května 1990 Sovětský svaz vypustil nový modul na vesmírnou stanici Mir. Jednalo se o první dlouhodobě obydlenou vesmírnou stanici, která obíhala kolem Země. Byla složena ze sedmi modulů, které byly postupně vypouštěny mezi lety 1986 až 1996, a vážila přibližně 20 tun. Na palubě mohlo být společně až 6 astronautů, kteří pracovali na různých experimentech v mikrogravitaci.

Vesmírná stanice Mir

Poslední den v květnu byl v roce 1884 zahájen provoz parní tramvaje v Brně. Nahradila tak koněspřežnou tramvaj, která jezdila od roku 1869 do roku 1880. Parní tramvaje jezdily v Brně až do roku 1900, kdy je postupně začaly nahrazovat již nám známé elektrické. Tramvajovou dopravu provozovala společnost Brünner Dampf–Tramway (česky Brněnská parní tramvaj) a jezdilo celkem 15 parních lokomotiv.

Parní tramvaj

V tento týden se stalo mnoho dalších zajímavých věcí, které stojí za zmínku. Určitě mezi ně patří korunovace anglické královny Anny Boleynové (1533), na vodu byl tento týden roku 1911 spuštěn Titanic a vesmírná loď Crew Dragon od SpaceX v roce 2020 úspěšně dopravila astronauty na Mezinárodní vesmírnou stanici. Nemělo by se zapomenout ani na upálení Jeronýma Pražského v Kostnici, odsouzení Jiřího Kajínka za vraždu anebo to, že zemřel Reinhard Heydrich po atentátu z 27. května.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze