Čínský rover se na Marsu už měsíce nepohnul. Je jeho mise u konce?

Čínský rover se na Marsu už měsíce nepohnul. Je jeho mise u konce?
Fotografie: China National Space Administration
  • Čínská vesmírná agentura jej uvedla do hibernace kvůli přicházející zimě
  • Rover měl pokračovat v misi od prosince minulého roku
  • Od září minulého roku do posledního snímku ze 7. února se však ještě nepohnul

Čínský rover Zhurong přistál na Marsu v rámci mise Tianwen-1 v květnu 2021 do místa Utopia Planitia. Jedná se o první čínskou misi na Marsu, avšak nyní není zřejmé, zda není u konce – rover se totiž již několik měsíců nepohnul. Minulý rok v květnu čínská vesmírná agentura (CNSA) informovala, že kvůli začátku zimy na Marsu uvede rover do klidového režimu a spustí jej opět v prosinci. To se ale nestalo.

Na Marsu je v zimním období opravdu chladno. Teploty dosahují v místě, kde se rover nachází, přes den maximálně -20 °C, v noci může teplota klesnout až na -100 °C. Minulý rok se navíc přes oblast přehnala prachová bouře, což způsobilo vyšší vrstvu prachu na solárních panelech. Pokud se solární panely zakryly příliš, nejsou schopny produkovat energii pro pohánění roveru. To stejné se stalo i NASA s jejich landerem InSight, který byl na Marsu od roku 2018 a studoval seismické aktivity. Jeho solární panely byly tak zasypané prachem, že přístroj přestal pracovat.

Informace poskytl orbiter od NASA

Čína však zatím žádné oficiální vyjádření nevydala. Informace o nehybnosti roveru přišly z orbiteru MRO a jeho kamery HiRISE, který provozuje NASA. Univerzita v Arizoně, která se podílí na spolupráci s MRO, zveřejnila sérii tří snímků, kde je zřetelně vidět, že se Zhurong mezi 8. zářím 2022 a 7. únorem 2023 nepohnul. Očekávalo se, že rover bude automaticky pokračovat v misi, jakmile se teplota zvýší alespoň na -15 °C a zároveň bude schopný vytvářet více jak 140 wattů energie. Právě tyto podmínky měly být dle space.com splněny již v prosinci.


Je také možné, že se kvůli prachovým bouřím zanesla čidla pro teplo a světlo, rover je tak stále v hibernaci. Pokud by tomu tak bylo, rover by se probral při větším teplu, případně pokud by se větru podařilo prach z roveru smést.

Ačkoliv Čína o Zhurongu informací příliš neposkytla, úspěch slaví se sondou Tianwen-1, která nesla rover, ale zůstala na oběžné dráze Marsu. Tam pomocí kamer a detektorů přenáší snímky čínským vědcům, ti se z nich podle english.news.cn snaží poskládat celou planetu Mars v plnobarevném vysokém rozlišení.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze