Costa Coffee

Tajemství nejúspěšnějších společností
Costa Coffee
Fotografie: Costa Coffee
  • Základem podnikání dvou bratrů byla pražírna
  • První kavárna Costa Coffee byla otevřena až po deseti letech působení společnosti
  • Dnes má Costa téměř 4 000 poboček po celém světě

Pokud bychom se měli zamyslet nad tím, kdo nejvíce konkuruje Starbucks, určitě to bude anglický kávový řetězec Costa Coffe. Tak je to díky podobnostem mezi společnostmi vnímáno alespoň v České republice. V Anglii je Costa řetězcem nejoblíbenějším, a proto se tato země pyšní více než 2 tisíce pobočkami. Costa Coffee má ale téměř 4 tisíce kaváren ve 32 státech světa a kávové nápoje prodává už padesát let.


Od 112 kávových vzorků po dokonalý Signature Blend

Historie kaváren Costa Coffee se začala psát v roce 1971, když bratři Sergio a Bruno Costovi dorazili do Londýna. Jejich snem a touhou bylo udělat ze skvělé a kvalitní kávy běžnou záležitost každodenního života, a tak založili malou pražírnu na Fenchurch Street. Společně se pustili do vytváření kávy a v tomto procesu naslepo ochutnali 112 vzorků, než narazili na tu pravou a dostatečně dobrou, ze které se posléze stal Signature Blend celého kávového řetězce zvaný Mocha Italia.

Jak je často zvykem, i ikonický Signature Blend kavárny Costa tvoří směsice Arabiky a silné Robusty. Káva se praží pomalu a precizně minimálně 18 minut. Zrnka si tak zachovají své bohaté aroma a jemnou chuť. Bratři svou kávu navíc skladovali pod oblouky vlakového mostu. Toto jedinečné místo totiž tvořilo ideální podmínky pro uchování její čerstvosti i chuti.

Costa Coffee

Poptávka po kvalitní kávě rostla, a proto se rozrůstala i samotná společnost. V roce 1978 přišlo na řadu stěhování, při kterém se bratři přesunuli do jižního Londýna, kde postavili úplně novou pražírnu. Na adrese Old Paradise Street v londýnské části Lambeth pražírna fungovala až do roku 2017. Než se otevřely kavárny, bratři prodávali zrnkovou kávu prestižním londýnským hotelům. Dovoz měla na starosti černá londýnská taxi. První pobočka ale byla otevřena na Bridge Road ve Vauxhallu v roce 1981, tedy deset let po vzniku společnosti. Jednalo se o první kavárnu, ve které si zákazníci mohli dát espresso a cappuccino v porcelánových šálcích. Po nějakém čase bratři otevřeli další pobočky na prestižních místech Londýna, které se staly oblíbeným místem moderních Londýňanů.

Kavárna Costa Coffee

První mezinárodní kavárna byla otevřena v roce 1999 v Dubaji. V roce 2006 společnost pokořila velký milník, protože otevřela 100. pobočku Costa Coffe v Dubaji a 500. v Británii. O dva roky později byla otevřena i první pobočka v České republice. Společnost ale stále kávu praží. V roce 2017 otevřela novou moderní pražírnu ve městě Basildon v hrabství Essex. Je jednou z největších Evropě a vyrábí 45,000 tun kávy ročně. Kromě toho se však jedná o jednu z nejudržitelnějších staveb na světě. O dva roky později Costu odkoupila společnost Coca-Cola.

Nabídka a Costa Express

Nabídka kaváren Costa Coffee je podle očekávání široká. Zákazníci si mohou objednat malé kávové drinky, mezi které patří Mocha, Ristretto, Macchiato, Espresso, Corto Classic a Corto Mocha anebo velké kávové drinky na bázi espressa, do kterých řadíme Americano, Café Latte, Cappuccino a Flat White. V menu nechybí ani horká čokoláda, různé druhy čajů a ledové drinky. Samozřejmostí jsou i dezerty a sendviče.

Costa Express

Důležité je zmínit, že společnost má v provozu i samoobslužné automaty na kávu na vybraných stanicích Shell. Costa Express kávovar nabízí stejně kvalitní kávu, jakou připravují baristé v Costa kavárnách a zvládne udělat Espresso, Cappuccino, Café Latte, Americano i horkou čokoládu.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze