Čtete při slabém osvětlení a máte strach o svůj zrak? Zbytečně

Vyvracíme nejčastější mýty
Čtete při slabém osvětlení a máte strach o svůj zrak? Zbytečně
Fotografie: unsplash.com
  • Čtení v šeru oči dříve unaví, a mohou být zarudlé nebo vysušené
  • K poškození ale nedojde, a to ani při dlouhodobém čtení
  • U dětí a elektroniky je to však jinak, protože ta může způsobit krátkozrakost

V dnešním díle o vyvracení mýtů se podíváme na čtení při špatném světle. Pravděpodobně i vy jste jako malí slyšeli, že si máte při čtení rozsvítit a nečíst v šeru, jinak si zkazíte oči. Rodiče vám to říkali pro vaše dobro, protože tomu také věřili, ale realita je trochu jiná. Je tedy možné zničit si zrak čtením při špatném světle?

Tlumené světlo zrak nezničí

Pokud jste si jako děti četli u rozsvícené lampičky, svíčky nebo s baterkou pod dekou, pak jste si mohli oči čtením namáhat. Rozhodně jste si ale zrak neponičili. Jak uvádí zeiss.com, čtení v šeru namáhá oči, což může vést k tomu, že budou následně zarudlé, nebo vás bude bolet hlava. Oči jsou sice rychleji unavené, ale k poškození nedojde.

Tlumené světlo způsobuje, že oči musí více zaostřovat na text, aby byl pro nás čitelný. Čím více tmy, tím více se musí oko namáhat. Podle oftalmologa z Cleveland Clinic Eye Institute, který se k této tématice vyjádřil na webmd.com, však neexistuje žádný vědecký důkaz o tom, že by čtení při špatném světle poškodilo vaše oči. A to ani při dlouhodobém čtení. Oko však může být vysušené, protože soustředěním na text méně mrkáte. V těchto případech je ale možné použít volně dostupné kapky do očí.

čtení na denním světle

V případě, že vás zajímá, jaké světlo je pro čtení nejlepší, je to přirozené denní světlo. To platí jak pro knihy, tak i počítač. Sluneční světlo umožňuje očím dobře zaostřit a prosvítit místnost. Jestliže se ke čtení nedostanete dříve jak v posteli, je lepší mít alespoň stolní lampu, která místnost osvětlí. Volte raději takzvané teplé světlo, které je pro oči šetrnější. Například klasické zářivky mohou způsobovat po nějaké době bolest očí nebo hlavy.

A co televize?

Sledování televize ve tmě nebo dívání se do telefonu či tabletu má přibližně stejné účinky jako čtení v šeru. Podle neivision.com způsobují dočasnou únavu očí, ale z dlouhodobého hlediska nezpůsobují problémy se zrakem. Stejně tak tomu je, pokud sedíte příliš blízko obrazovky. Sami pravděpodobně blízko u televize sedět dlouho nevydržíte, jelikož vás začnou bolet oči.

U dětí a elektroniky je to jinak

V dnešní době je zcela běžné, že i malé děti mají k dispozici telefon či tablet, kde se dívají na videa a hrají hry. Zde je potřeba čas strávený u obrazovky omezovat, jelikož jak ukázala studie z roku 2020, dlouhodobé nadměrné používání smartphonů může vést ke krátkozrakosti, zrakové únavě a onemocnění povrchu oka.

Spotřeba digitálních médií u dětí i mládeže neustále roste, jelikož je potřebují i k výuce. Čím menší ale dítě je, tím by mělo být sledování na smartphonech či tabletech kratší. Pro správný vývoj oka je důležité chodit ven na denní světlo. Ve srovnání s dospělými jsou děti i mladiství více náchylní k nežádoucím účinkům v důsledku nadměrného používání telefonů.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze