Proč není možné vidět Velkou čínskou zeď z vesmíru?

Vyvracíme nejčastější mýty
Proč není možné vidět Velkou čínskou zeď z vesmíru?
Fotografie: unsplash.com
  • Mýtus sahá až do roku 1754, kdy anglický vědec v dopise uvedl, že čínskou zeď lze pozorovat i z Měsíce
  • Čínská zeď se sice táhne tisíce kilometrů, ale z vesmíru naprosto splývá s okolní přírodou
  • Z Měsíce lze rozeznat pouze kontinenty a velká jezera, stavby nejsou viditelné vůbec

Vítám vás u dalšího dílu seriálu, kde vyvracíme ty nejvíce zažité mýty. Dnes se zaměříme na mýtus, který jste s velkou pravděpodobností slyšeli – jediná stavba vytvořená lidmi, která je viditelná z vesmíru, je Velká čínská zeď. Případně jste také mohli zaslechnout, že je tato stavba vidět z Měsíce. Jak asi čekáte, není to pravda. Logicky si stačí představit mohutnější a vyšší stavby, které taktéž nelze z vesmíru zahlédnout, natož z Měsíce. Jak tento mýtus vlastně vznikl?

Kde se mýtus vzal?

Tento mýtus vznikl ještě dávno před tím, než se Jurij Gagarin podíval jako první člověk do vesmíru. Podle BBC už v roce 1754 anglický vědec William Stukeley v soukromém dopise uvedl, že čínská zeď je významnou stavbou na naší planetě a lze ji rozeznat i z Měsíce. Tento mýtus se nejspíše začal následně rozšiřovat, až v něj vlastně začali všichni věřit. Po několik dalších století ale nebylo možné jej vyvrátit, a tak pravdu přinesly až fotografie astronautů, kteří letěli na Měsíc a pobývají na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS).

Podle scientificamerican.com byl Neil Armstrong po návratu z Měsíce opakovaně dotazován na to, zda je opravdu možné Velkou čínskou zeď vidět z povrchu Měsíce. Jeho odpověď v té době rozbila veškeré naděje – žádné stavby vytvořené člověkem z Měsíce viditelné nejsou. Jediné, co rozeznal, byly kontinenty, velká jezera a modré a bílé skvrny. Měsíc je od Země vzdálen průměrně 370 000 km, stačí se tak při úplňku podívat, co jste schopni rozeznat na jeho povrchu. Kromě obrovských kráterů pouhým okem neuvidíte nic dalšího.

Co je tedy vidět z vesmíru?

Nejzachovalejší část Velké čínské zdi se táhne téměř 9 000 km napříč Čínou a jižním Mongolskem. Jak uvádí britannica.com, skládá se z vícero zdí a mnoho z nich je rovnoběžných. I když jde o stavbu, která se táhne tisíce kilometrů, není nijak vysoká ani nijak mohutná, a tak pokud by byly stavby viditelné z vesmíru, jednalo by se o jiné.

Astronauti na ISS obíhají Zemi ve výšce přibližně 400 km. V této výšce už nejsou rozeznatelné žádné stavby vytvořené lidmi. Pokud bychom se na Zemi dívali z nízké oběžné dráhy (160 km nad Zemí), mohli bychom Velkou čínskou zeď vidět, pokud by k tomu byly vhodné podmínky. Rozeznat ji ale by bylo velmi obtížné, jelikož by splývala s okolní hornatou krajinou. Zeď má totiž velmi podobnou barvu jako hory v okolí a lidské oko by ji tedy jen velmi těžce rozeznalo. Stejně tak by to bylo například s egyptskými pyramidami, které mají podobnou barvu jako pouštní písek. Nejlépe jsou tak viditelné barevné kontrasty.

Velká čínská zeď

V roce 2004 vyfotografoval Leroy Chiao z vesmírné stanice Velkou čínskou zeď. Snímek zveřejnila NASA, aby ukázala, že navzdory mýtům není zeď možné z vesmíru vidět bez pomoci optiky, která místo přiblíží. Na fotografii tak lze kromě čínské zdi rozeznat i místní komunikace. Pokud by však byla fotka pořízena bez přiblížení, nebylo by možné zeď rozeznat. Číňané byli dlouho pyšní na to, že zrovna jejich stavba je jedinou viditelnou z vesmíru. Když ale i první čínský astronaut Yang Liwei v roce 2003 přiznal, že čínskou zeď z vesmíru nezahlédl, bylo jasné, že to celou dobu nebyla pravda.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze