Oscarové filmy

To nejlepší z HBO Max
Oscarové filmy
Fotografie: Kristýna Dvořáčková, fZone.cz
  • Dnes se podíváme na filmy, které získaly nejvýznamnější filmové ocenění
  • Podívejte se na výběr oscarových filmů, které má HBO Max v nabídce

V neděli proběhlo slavnostní předávání cen Academy Awards, nazývané Oscar, a tak se k této příležitosti podíváme na oceněné snímky, které má HBO Max v nabídce. Streamovací platforma nabízí čerstvě oceněné snímky, ale i ty, které Oscara dostaly už v minulosti.

Duna (Dune: Part One)

Sci-fi, které natočil režisér Denis Villeneuve podle stejnojmenného románu autora Franka Herberta. Na scénáři společně s režisérem pracovali Eric Roth a Jonathan Spaihts. V hlavních rolích hrají Timothée Chalamet, Rebecca Ferguson, Oscar Isaac, Jason Momoa, Zendaya a další. Premiéra měla proběhnout již v roce 2020, kvůli pandemii koronaviru ale bylo uvedení posunuto na 21. listopadu 2021. Tvůrci před časem potvrdili pokračování filmu. Natáčení by mělo začít už v létě.

Planeta Arrakis je vyprahlá a lidé na ní trpí nedostatkem vody. Upadla by v zapomnění, kdyby nebyla jediným známým nalezištěm zvláštního koření, kterému někteří říkají melanž. Toto koření dokáže prodloužit lidský život a dodává člověku zvláštní psychické schopnosti, které umožňují cestovat vesmírem. Těžba koření je ale velmi složitá. Padišáh imperátor pověří náročnou těžbou a celkovou správu celého Arrakisu vévodovi Atreidů. Později se ukáže, že to celé byla léčka, ze které se živý dostane pouze vévodův syn Paul s matkou. Skončí uprostřed pouště a jedinou jejich nadějí na přežití je domorodý kmen Fremenů, který dokáže v poušti přežít.

Zajímavosti

  • Film v letošním roce získal šest Oscarů z deseti nominací.
  • Na roli Paula nebyl vypsán konkurz, režisér rovnou obsadil herce Timothéee Chalameta.
  • Návrháři kostýmů se nechali inspirovat prvním filmovým zpracováním Duny z roku 1984.

Připravte se na opravdu epický zážitek. Film vás zaujme už od první minuty. Celý zážitek pak podtrhuje hudba od Hanse Zimmera. Sice si tento film zaslouží velké plátno, užijete si ho ale i v pohodlí domova. Pokud režisér dokázal z první části udělat takové velkolepé sci-fi, jsme velmi zvědaví na druhý díl.

Král Richard: Zrození šampiónek (King Richard)

Životopisné drama, které natočil režisér Reinaldo Marcus Green. Scénář napsal Zach Baylin. Film je natočený podle skutečných událostí, které popisují, jak se z tenistek Sereny a Venus Williamsových staly legendy. V hlavních rolích se představili Will Smith, Aunjanue Ellis, Saniyya Sidney, Demi Singleton, Tony Goldwyn a další. Snímek měl premiéru 19. listopadu 2021. Ve stejný den byl uveden i na HBO Max.

Serena a Venus Williamsovy měly svůj život předurčený ještě předtím, než se narodily. Jejich otec Richard Williams neměl lehký život a nechtěl, aby jeho dcery žily podobně. Ještě před jejich narozením sepsal životní plán, kterého když se budou držet, dostanou se na vrchol. Jeho plán byl udělat z nich tenisové hvězdy. On i jeho žena vynaložili všechno svoje úsilí, aby to vyšlo. Pro některé byl blázen, který neví, co dělá. Nakonec se ale ukázalo, že to věděl moc dobře.

Zajímavosti

  • Will Smith za roli Richarda Williamse získal Oscara.
  • Saniyya Sidney, která hraje Venus Williams, nikdy předtím tenis nehrála, navíc je levačka. Její příprava na natáčení byla velmi náročná. Musela držet přísnou dietu a učit se hrát tenis pravou rukou. Sledovala také zápasy Venus, aby její styl hry byl stejný.

Velmi zajímavý příběh, který zaujme i ty, kteří tenis nemají v oblibě. Připravte se, že tři hodiny nebude chtít odtrhnout oči od obrazovky. Obyčejný člověk většinou nevidí, kolik práce a úsilí se skrývá za úspěchem. Nejen Will Smith, ale i ostatní herci a herečky podali úžasný výkon. Pokud jste ještě neviděli, vážně doporučuji zhlédnout.

Temný rytíř (The Dark Knight)

Snímek Temný rytíř je akční drama, které natočil na motivy komiksů o Batmanovi režisér Christopher Nolan. Jedná se o pokračování filmu Batman začíná. V hlavní roli Batmana se představil Christian Bale. Jokera ztvárnil Heath Ledger. Temný rytíř byl uveden v kinech 18. července 2008. V roce 2012 vyšel třetí snímek s názvem Temný rytíř povstal, kde Batmana hraje Christian Bale, který jeho batmanovskou éru zakončuje.

Batman se stále snaží v Gothamu chytat padouchy a udržovat pořádek. Svůj život ale kvůli blahu města riskuje čím dál víc. To ještě ani neví, že se ve městě objevil nevypočitatelný blázen, který si říká Joker. Ten svými činy šíří mezi lidmi strach. Batman se spojí s poručíkem Jimem Gordonem a právníkem Harvey Dentem. Společně se jim podaří Jokera dopadnout. Netuší ale, že na ně nastražil další past. A zatímco je Joker ve vazbě, nepodaří se Batmanovi zachránit lásku jeho života Rachel Dawes. Přežije pouze Harvey, který Rachel také miloval.

Zajímavosti

  • Za roli Jokera dostal Heath Ledger Oscara. Snímek získal Oscara také za nejlepší střih zvuku.
  • Heath Ledger vymyslel make-up pro Jokera sám.
  • Příprava na natočení výbuchu nemocnice trvala tři týdny. Tvůrci nechali vybuchnout skutečnou budovu.

I když nejsem zrovna fanoušek DC Comics, z nějakého důvodu jsem cítila povinnost vidět tento velmi kladně hodnocený snímek. Možná proto, že Heath Ledger zůstane mým oblíbeným hercem, nebo protože se říká, že ho právě natáčení Temného rytíře stálo život. Všichni herci hrají své role bez jediné výtky. Určitě se na Temného rytíře podívám znovu, protože věřím, že mi několik důležitých detailů uteklo.

Rocky

Americký film režiséra Johna G. Avildsena. Hlavní roli ztvárnil Sylvester Stalone, který k filmu napsal i scénář. Snímek byl velmi úspěšný a Stalone se díky němu stal slavným. Dále ve filmu hrají Talia Shire, Burt Young, Carl Weathers, Burgess Meredith a další. Premiéra filmu proběhla 3. prosince 1976. Bylo také natočeno dalších pět pokračování.

Rocky Balboa se živí jako vymahač dluhů ve Filadelfii. Box má jen jako koníček. Jeho trenér si myslí, že svůj talent už dávno promrhal. Je zamilovaný do Adriany Pennino, která je velmi nesmělá. Jeho život se začne otáčet naruby, když úřadující boxer těžké váhy Apollo Creed přijde o soupeře v chystaném zápase. Apollo chce zápasit za každou cenu, a tak prohlásí, že se utká s místním boxerem jen tak pro zábavu. Apollo si vybere jako protivníka právě Rockyho, který tuto šanci bere jako příležitost začít profesionálně boxovat. Rocky začne tvrdě trénovat. Nemá jako cíl vyhrát, ale vydržet celých patnáct kol.

Zajímavosti

  • Snímek získal Oscara za nejlepší film, nejlepší režii a nejlepší střih.
  • Sylvester Stalone pracoval před natáčením tohoto filmu jako uvaděč v kině.
  • Rocky byl zvolen čtvrtým nejinspirativnějším filmem všech dob.

Snímek jsem viděla několikrát a nikdy mě nepřestane bavit. Zjištění, že sám Stalone napsal scénář, mě velice překvapilo. Nedokázala bych si v této roli představit nikoho jiného. Oscar za nejlepší film je opravdu zasloužený.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze