Raketa Starship se dnes pokusí o testovací let. Dívejte se živě

Raketa Starship se dnes pokusí o testovací let. Dívejte se živě
Fotografie: SpaceX
  • Start je naplánován na 15:00 SELČ, SpaceX začne vysílat o 45 minut dříve
  • Horní stupeň rakety se dostane na oběžnou dráhu a asi hodinu a půl po startu přistane do Tichého oceánu
  • Pokud se testovací let podaří, Starship bude nejsilnější raketou, která kdy vzlétla

Společnost Elona Muska se dnes poprvé pokusí dostat na oběžnou dráhu raketu Starship, která se skládá z nosné raketa Super Heavy a horního stupně Starship. Pokud se podaří raketě odstartovat, bude to poprvé, co obě části rakety naskládané na sobě vzlétnout a zároveň se Starship stane nejsilnější raketou na světě. Doposud tento rekord drží Space Launch System (SLS) od NASA, která odstartovala misi Artemis I.

Horní část Starship má za sebou několik testovacích letů, kdy poslední prototyp v roce 2021 dosáhl výšky 10 km a dokázal přistát zpět na zemi. Nosná raketa zatím nevzlétla, ale na odpalovací rampě se prováděl nespočet zážehových testů motorů – poslední pak otestoval 31 z celkových 33 motorů, které jsou na Super Heavy nainstalovány. Aby mohly být testy prováděny, musela být sestavena doposud nejvyšší věž na odpalovací rampě, která odpovídá velikosti rakety.

SpaceX uvedl, že při tomto testu se nepokusí o svislé přistání Starship, stejně jako o zachycení nosné rakety, ačkoliv jakmile bude raketa létat s lidmi, budou znovupoužitelné oba stupně. Prototyp Starship bude mít za úkol prokázat, že je schopný bezpečně létat s astronauty na Měsíc a Mars. Při testovacím letu by se měla nosná raketa od Starship oddělit necelé tři minuty po startu a dopadnout do Mexického zálivu. Horní stupeň bude pokračovat na oběžnou dráhu, následně obletí zeměkouli a později dopadne do Tichého oceánu poblíž Havaje. Podle rozpisu letu by měl horní stupeň rakety přistát hodinu a půl po startu.


Start je naplánován na dnešní 15. hodinu SELČ. Živý přenos začne SpaceX vysílat přibližně 45 minut před startem. Čas se však může ještě měnit dle dokončení testů. Pokud se dnešní zkušební let podaří, otevře se tak další kapitola vesmírného létání. SpaceX má už nyní smlouvu s NASA, že tato raketa bude létat s astronauty na Měsíc a později i Mars a také bude použita pro soukromou misi dearMoon Crew miliardáře Jusaka Maezawa, kam byl vybrán i Čech Yemi A.D.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze