Starship podle Muska vzlétne už v červenci

Starship podle Muska vzlétne už v červenci
Fotografie: SpaceX
  • Po environmentálním přezkoumání se nyní SpaceX soustředí na testovací let na oběžné dráze
  • SpaceX však k letu potřebuje ještě startovací licenci
  • Pokud půjde vše podle plánu, na Měsíc by měla vzít raketa první astronauty do několika let

Jen co prošla obří raketa Starship environmentálním přezkoumáním od Federálního úřadu pro letectví (FAA), rozjely se plány, které byly doposud pozastaveny. První orbitální let by se mohl uskutečnit podle Elona Muska už příští měsíc. SpaceX již v minulosti provedl s prototypy kosmické lodi několik testovacích letů, ale do výše přibližně jen 10 kilometrů. Na oběžnou dráhu se tedy Starship zatím nedostala.

Starship se skládá z nosné rakety Super Heavy a horního stupně rakety Starship. Celkově raketa měří na výšku 120 metrů. Jedná se o nejvýkonnější nosnou raketu, jaká byla doposud postavena s největším využitelným objemem užitečného zatížení. Tuto obrovskou raketu bude pohánět celkem 39 motorů Raptor o průměru 1,3 metru a výšce přes 3 metry, přičemž 33 z nich bude na nosné raketě a zbývajících 6 na Starship. Falcon 9 má pro srovnání na nosné raketě 9 motorů Merlin, které jsou méně výkonné a na horním stupni rakety je motor pouze jeden.


To, že je raketa připravená ke startu, však ještě neznamená, že bude moci v červenci opravdu vzlétnout. Environmentální přezkoumání totiž nebylo jediné, co Starship ke vzlétnutí potřebuje. Od FAA si podle space.com musí SpaceX ještě zajistit startovací licenci. Pokud vše dopadne podle plánů, mohla by Starship vzlétnout na Měsíc už za několik let. Na Mars by se podle Muska mohli dostat lidé ještě v tomto desetiletí. Starty rakety jsou také závislé na spolupráci s NASA, která vybrala SpaceX jako první společnost pro spolupráci na misi Artemis.


Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze