Celozrnné pečivo poznám v obchodě podle tmavé barvy. Opravdu stačí jen barva?

Vyvracíme nejčastější mýty
Celozrnné pečivo poznám v obchodě podle tmavé barvy. Opravdu stačí jen barva?
Fotografie: pixabay.com
  • Celozrnné pečivo by mělo obsahovat nejméně 80 % celozrnné mouky
  • Tmavé pečivo může obsahovat jen pražený ječmen, žito, nebo karamel
  • Pro správný výběr je potřeba číst složení

Když nakupujete potraviny, díváte se na složení? Pokud vám není úplně lhostejné, co jíte a také za co své peníze utrácíte, pak je určitě na místě se na složení alespoň občas podívat. Pokud totiž máte svoje oblíbené potraviny, sem tam se stane, že výrobce lehce pozmění jeho složení, případně upraví gramáž a vy o tom ani nemusíte vědět. Stejné je to i s pečivem, které nakupujete.

V obchodech musí být uvedeno, zda se jedná o rozmražený polotovar, tedy v dané prodejně se pečivou pouze rozpeklo, nebo zda se peklo přímo na prodejně – v místní pekárně. A pak je tu i oddělní baleného pečiva, kde je složení přímo na obale. A pokud si chcete koupit kvalitní pečivo, budete muset vybírat podle složení. Tmavá barva může evokovat, že se jedná o celozrnné pečivo, ale také se může jednat pouze o reklamní tah výrobce. Na co se tedy zaměřit?

Barva neřekne vše

Pokud jde o pečivo, klasicky tedy rohlíky, chléb, bagety, či toastový chléb – pro lepší barvu někteří výrobci přidávají pražený ječmen či žito. Ty dodají tmavou barvu a vy tak můžete nabýt dojmu, že je pečivo celozrnné, tedy zdravější. Pečivo by pak nemělo obsahovat barviva, s výjimkou sladového chleba, který může být dobarvený karamelem neboli E150.

mouka

Státní zemědělská a potravinářská inspekce ale hovoří jasně – pečivo může být označeno za celozrnné, pokud jejich těsto obsahuje alespoň 80 % celozrnné mouky. Vícezrnné pečivo je pak pouze to, do jehož těsta byly přidány mlýnské výrobky jiných obilovin než pšenice a žita, a to o celkovém množství alespoň 5 %.

Řešení se zdá být jednoduché – hledat pečivo, které je označené jako celozrnné, nebo vícezrnné. Bohužel, může se stát, že jsou tak pojmenovány i potraviny, které kritéria nesplňují, a přesto jsou takto označeny. Nejjednodušší je tedy řídit se informacemi na obale, případně na lístku, který je přiložený u nebaleného pečiva. Složení se udává podle největšího zastoupení dané složky. Pokud tedy uvidíte na prvním místě hladkou mouku, je jasné, že kritéria pro celozrnný výrobek nesplňuje. Na prvních místech byste měli u celozrnného pečiva najít celozrnnou pšeničnou či žitnou mouku.

Proč je celozrnné pečivo lepší volba?

Klasická bílá mouka je vyrobena ze zrn, které byly zbaveny svrchního obalu. Tato mouka má své opodstatnění například v cukrárenském průmyslu, ale pokud jde o pečivo, můžeme zvolit variantu, kdy svému tělu dopřejeme více. Celozrnná mouka je vyrobena z celých zrn obilovin a podle healthline.com poskytuje mnohem více živin než klasická bílá mouka. Má více vlákniny, minerálů, vitamínů i bílkovin. Jejich množství pak závisí na druhu zrna. Konzumací celozrnného chleba či jiného pečiva si mimo jiné zajistíte i lepší trávení a budete mít déle pocit sytosti. I tady ovšem platí výjimky – lidé s alergií na lepek by měli konzumovat pouze bezlepkové pečivo a ani lidé trpící syndromem dráždivého tračníku nemusí tento druh potravin snášet dobře.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze