Přistání roveru Curiosity na Marsu a narození J. K. Rowling

stalo se
Přistání roveru Curiosity na Marsu a narození J. K. Rowling
Fotografie: NASA
  • Rover přistál na Marsu 5. srpna 2012
  • Jako první potvrdil z analýzy vzorku přítomnost organických molekul
  • A v tomto týdnu oslavila narozeniny spisovatelka J. K. Rowling, která napsala sérii knih o Harry Potterovi

Vítejte u dnešního dílu Stalo se. Tentokrát se podíváme na Mars a připomeneme si, jak zde v roce 2012 přistál rover Curiosity a také si řekneme něco o životě J. K. Rowling – známé spisovatelky, která se proslavila sérií knih o Harry Potterovi. Začneme u roveru Curiosity, který je dodnes na Marsu aktivní a přinesl nové poznatky o této nehostinné planetě.

Curiosity měl v době, kdy byl konstruován, jedny z nejpokročilejších přístrojů, které byly na Mars vyslány. Je poháněn radioizotopovým energetickým systémem – obsahuje radioaktivní plutonium, které během rozpadu vytváří teplo, a to se následně přeměňuje na elektřinu. Po marsovském povrchu je schopný ujet 90 metrů za hodinu a dokáže odebírat půdu i horniny a následně je zkoumat. Náklady na rover se podle NASA vyšplhaly na více jak miliardu dolarů (22 miliard korun).

Curiosity je mise NASA, která odstartovala na raketě Atlas V 26. listopadu 2011 z Cape Canaveral Air Force Station na Floridě. Rover vážící 899 kg se nesl na vrcholu rakety v kosmické lodi Mars Science Lab (MSL), aby byl vynesen do vesmíru, kde se poté raketa oddělila a MSL pokračovala dále sama k Marsu.

Vstup do marsovské atmosféry, průlet i přistání muselo být naplánované do posledního detailu, jelikož marsovská atmosféra je úplně jiná než ta naše, a tak nebylo možné postupovat stejně. Celé přistání proběhlo autonomně, bez zásahu pozemního týmu, a i proto tým mise nazval tuto fázi jako „sedm minut teroru“. Při sestupu na povrch byl nejprve otevřen padák, poté byl odhozen tepelný štít, který chránil rover při průletu atmosférou a následně se zažehlo osm motorů proti marsovskému povrchu, aby zpomalily dopad roveru.

Curiosity přistál na Marsu dle popisu mise 5. srpna 2012 do kráteru Gale, který má průměr 154 km a jeho stáří je odhadováno na 3,5 až 3,8 miliardy let. Místo přistání následně NASA pojmenovala Bradbury Landing, což je po americkém spisovateli Rayi Bradburym. Několik dní po přistání tým zkontroloval funkčnost přístrojů a mobility a na svoji první jízdu se vydal 29. srpna, kdy za dva měsíce ujel asi 400 metrů.

Ještě téhož roku rover provedl svoji první velkou analýzu půdy, ve které byla zjištěna přítomnost molekul vody, síry a chlóru. Další zkoumání kráteru odhalila, že toto místo bylo kdysi vhodné pro mikrobiální život. Nejdůležitější objev ale přišel 16. prosince 2014, kdy rover identifikoval první výskyt organických molekul na Marsu. Curiosity jezdí po Marsu dodnes – překonal tak svoji původně plánovanou životnost a přináší stále nové poznatky o planetě, která se před miliardami let podobala té naší.

J. K. Rowling

Opustíme vesmír a přesuneme se na Zemi. 31. července 1965 se v Anglii narodila Joanne Kathleen Rowling. Po dokončení školy začala v roce 1986 pracovat v nevládní mezinárodní organizaci Amnesty International. Tam začala i podle britannica.com se psaním Harryho Pottera. Na začátku 90. let odjela do Portugalska, kde vyučovala angličtinu, ale po narození dcery se vrátila do Anglie a přestěhovala se do Edinburgu.

Kniha Harry Potter a Kámen mudrců

V roce 1997 byla vydána první kniha z dnes již slavné série – Harry Potter a Kámen mudrců, která se zanedlouho stala knižním bestsellerem. Měla úspěch jak u dětí, tak u dospělých a získala několik ocenění. Následovaly pak další díly – Harry Potter a Tajemná komnata, Harry Potter a vězeň z Azkabanu, Harry Potter a Ohnivý pohár, Harry Potter a Fénixův řád, Harry Potter a princ dvojí krve a poslední Harry Potter a relikvie smrti.

Všechny knihy byly postupně zfilmovány a patřily mezi nejvýdělečnější filmy světa. Kromě filmů o Harry Potterovi jste se mohli později podívat i na Fantastická zvířata a kde je najít, Fantastická zvířata: Grindelwaldovy zločiny a nejnovější film Fantastická zvířata: Brumbálova tajemství. Rowling napsala v roce 2016 i osmý díl Harryho Pottera, a to s přívlastkem prokleté dítě, kde je již Harry dospělý, ženatý a má syna Albuse.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze