Špenát jako magický zdroj železa? Realita vás nejspíše překvapí

Vyvracíme nejčastější mýty
Špenát jako magický zdroj železa? Realita vás nejspíše překvapí
Fotografie: unsplash.com
  • Špenát obsahuje kyselinu šťavelovou, která snižuje vstřebávání železa v těle
  • Tu lze snížit namáčením ve vodě a vařením
  • Železo je důležitý prvek, který pomáhá distribuovat kyslík do celého těla

Pokud se řekne špenát, pak se vám nejspíše vybaví i železo. Tento minerál je pro naše tělo velmi důležitý, jelikož je součástí červených krvinek a pomáhá s transportem kyslíku z plic do celého těla. Nedostatek železa v těle je velmi běžným problémem a pokud i vám chybí železo, pak jste nejspíše u doktora slyšeli, že trpíte anémií. Železo je tak potřeba ve stravě přijímat pravidelně – jenže co když špenát není tou nejlepší volbou, kterou můžete zvolit?

Kolik železa je ve špenátu?

Špenát je někdy nazýván superpotravinou právě pro svůj obsah železa. Problém ovšem je jeho vstřebatelnost. Podle nutritics.com se ve špenátu nachází železo ve formě nehemové, která se hůře vstřebává ve střevech, oproti hemové formě. Špenát navíc obsahuje kyselinu šťavelovou, která se váže na železo a následně blokuje jeho vstřebávání ve střevech. A jelikož je ve špenátu hladina kyseliny šťavelové vyšší než u jiných druhů zeleniny, je vstřebání značně sníženo.

Podle studie provedené v roce 2006 lze však snížit ve špenátu obsah kyseliny šťavelové. Při namáčení listů ve vodě po dobu 30 minut se mírně snížil obsah této kyseliny. Pokud se ale listy namáčely 18 hodin, bylo zaznamenáno snížení kyseliny o 26 %. Kromě toho se také zjistilo, že vařením se taktéž snižuje obsah kyseliny šťavelové.

špenát

Jaký je rozdíl mezi hemovou a nehemovou formou?

Hemová forma železa je organická a pochází z hemoglobinu. Lépe se vstřebává a je tak vhodnější pro rychlejší doplnění železa v těle. Tuto formu najdete v játrech, hovězím mase, mořských plodech, ale i v drůbežím mase. Jak uvádí Cleveland Clinic, nehemové železo pochází z rostlinných potravin. Najdete jej především v luštěninách, brokolici, bramborách, semenech a ořeších.

Proč je železo důležité?

Železo je velmi důležitý stopový prvek, který naše tělo potřebuje. Společně s hemoglobinem a myoglobinem odpovídá za transport kyslíku. Podle Ministerstva zdravotnictví obsahuje lidské tělo průměrně 3,2 g železa, z toho 67 % je vázáno v hemoglobinu a 4,5 % v myoglobinu. Pokud je v těle železa nedostatek, začnou se lidé cítit unaveně a dochází ke snížení fyzické výkonnosti. Pokud je nedostatek železa ve vyšším množství, dochází ke špatnému zásobování tkání kyslíkem, což způsobuje bledou pleť, světlé sliznice a krátký dech.

Ačkoliv tedy špenát není tím největším a nejlepším zdrojem železa, určitě jej do svého jídelníčku zařazujte. Obsahuje totiž vitamin C, B a má nízkou kalorickou hodnotu. Kromě železa také obsahuje draslík, vápník a hořčík.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze