To nejzajímavější z roku 2023 podle redakce fZone.cz

To nejzajímavější z roku 2023 podle redakce fZone.cz
Fotografie: Petr Vojtěch, fZone.cz

Rok 2023 se nezadržitelně blíží ke svému konci, takže je čas na závěrečnou rekapitulaci. Co kterého člena redakce fZone.cz v uplynulém roce zaujalo nejvíce? Podívejte se na dnešní výběr!

To nejzajímavější podle Martin Fajmona

Chytrý je už i kávovar, „oujé“


Přiznám se bez mučení, bez ranní kávy nefunguji a letos jsem měl poměrně hodně možností vyzkoušet si, jak chutná káva z chytrého kávovaru – ano, dle očekávání stejně, ale to pohodlí, to se zkrátka nedá srovnat. Ať už sáhnete po elegantním kávovaru Krups, po kávovaru Philips se snadným čištěním nádoby pro přípravu mléčných nápojů, nebo si dopřejete opravdový luxus v podobě kávovaru Siemens, chybu neuděláte. Upřímně se už nyní těším na rok 2024, co se v tomto segmentu ještě najde. Nebudu vás napínat, adepty už vybrané mám!

Instax Pal: to vás pobaví


Jedno z nejmenších a zároveň nejzábavnějších příslušenství, které jsem kdy testoval, to je fotoaparát Instax Pal, který slouží jako prodloužená ruka vaší instantní Instax tiskárny. Maličký fotoaparát mě překvapil kvalitou fotografií, ale i velice snadným ovládáním a párováním se smartphonem. Nabídne vlastní paměť, praktický stojánek a koupit jej můžete ve více barevných variantách.

Matter nabírá na síle


Kdo čte recenze ví, že se v roce 2023 objevilo mnohé zajímavé příslušenství s podporou platformy Matter. Co to znamená? U tohoto příslušenství už v budoucnu nebudete řešit, zda je kompatibilní s Apple HomeKit, s Google Home, Amazon Alexou, nebo Samsung SmartThings, Matter zajistí úplnou kompatibilitu. Pokud vás zajímá více, podívejte se například na naši recenzi Eve Energy Smart Plug, kde tuto platformu popisujeme podrobněji.

To nejzajímavější podle Terezy Láskové

Testovací lety Starship


Elon Musk chce přistát do roku 2030 na Marsu, což se mu pravděpodobně tak brzy nepodaří. Letos se ale jeho firmě SpaceX podařilo hned dvakrát podniknout testovací let s největší a nejsilnější raketou, které lidstvo postavilo – Starship.

Obří raketa, která má s astronauty přistát na Měsíci, se poprvé pokusila vzlétnout 20. dubna. Už při zážehu motorů ale bylo jasné, že nejde vše podle plánu. Postupně začaly vypadávat motory z nosné rakety Super Heavy a Starship tak začala ztrácet směr. Pokud jste se dívali – stejně jako já – živě, mohli jste vidět, jak byla raketa zničena v přímém přenosu. Druhý pokus proběhl 18. listopadu. Ten dopadl o poznání lépe, ale ani tak se nepodařilo Starship obletět Zemi a dopadnout do oceánu. Na úspěšný let si tak budeme muset počkat do příštího roku. I tak je jisté, že je to obrovský pokrok ve vesmírných letech.

Indie přistála ne Měsíci


Letos jsme mohli být svědky toho, jak se Indie 23. srpna stala čtvrtou zemí, která přistála na Měsíci. Dlouho plánovaná mise Chandrayaan-3 odstartovala 14. července a modul Vikram s roverem Pragyan jako první prozkoumávaly oblast jižního Měsíčního pólu. Lander i rover fungovaly na solární pole – přístroje měly 14 dní na to, aby našly důkazy o vodním ledu. Bohužel, to se jim za tak krátkou nepovedlo. Indie se ještě pokusila přístroje uvést do hibernace a probudit je po lunární noci, tento pokus ale nevyšel.

Vzorek asteroidu Bennu dorazil na Zemi


Jako třetí nejzajímavější událost tohoto roku jsem zvolila vzorek asteroidu Bennu. Proč? Jedná se o doposud největší vzorek vesmírného kamene, který se podařilo dopravit na Zemi. 4,5 miliardy starý asteroid, který by mohl odhalit to, jak se formovala naše Sluneční soustava, budou vědci po celém světě desítky let zkoumat.

Kosmická loď OSIRIS-REx opustila Zemi 8. září 2016. Až čtyři roky poté – 20. října 2020, se ji podařilo odebrat z povrchu asteroidu vzorek a mohla se vydat zpět k Zemi. Kapsle, ve které se neporušený vzorek dostal na Zemi, dopadla 24. září. NASA tak byla schopna sestavit kosmickou loď, která sama odebrala vzorek, uložila tak, aby nebyl kontaminován a zároveň dokázala vypustit vzorek do atmosféry Země, aniž by po cestě shořel. Zajímá vás, co se s kosmickou lodí stalo? Pracuje na nové misi. Aktuálně směřuje k asteroidu Apophis.

To nejzajímavější podle Michala Pavlíčka

Král stahování skonal


Rok 2023 bude v mých vzpomínkách zapsán rovněž jako momentem, kdy definitivně skončilo úložiště uloz.to v podobě, v jaké jsme ho znali více než 15 let. Pokud je vám přes 30 let, snadno si vzpomenete na první dekádu nového století a snahu získat jakýkoliv obsah do počítače. Ať už šlo o hudbu, seriály, filmy, programy nebo hry, vesměs jsme všichni mířili na uloz.to, které bylo uživatelsky přívětivé a poměrně snadné na pochopení. Na rozdíl od zahraničních služeb typu Rapidshare nebo Megaupload.

Netřeba dodávat, že soubory nahrané na uloz.to zdaleka nebyly jen soukromím obsahem, na který mě autor uploadu práva. Situace byla spíše opačná a toto úložiště se stalo domovem nelegálního obsahu, který se samozřejmě pravidelně stával trnem oku všem, kteří tím přicházeli o zisky za svá díla. Popularita uloz.to však každým rokem stoupala, mnoho na tom nezměnil ani fakt, že přicházely různé streamovací služby, ať už hudební, filmové či herní. Důvodů k tomu dozajista bylo více, avšak jeden z nich byl možná alespoň z části morálně ospravedlnitelný. Na uloz.to jste totiž našli skutečně takřka vše, co vás napadlo.

Ulož.to
V takové podobě Ulož.to letos skončilo

Chtěli jste si pustit legendární starší film s původním českým dabingem? Oblíbený seriál z kabelového SuperMaxu? Stáhnout starší hru, případně patch, který výrobce kdysi vydal? Sehnat v elektronické formě nějaký dokument? To vše šlo během chvíle na uloz.to najít, leč dnes je po všem a mnoho z těchto věcí bude buď zcela ztraceno, případně bude čekat, až jej původní autor nahraje zase někam jinam. Je tak sice pravdou, že servery podobné uloz.to budou i nadále, avšak zcela stejné zřejmě již nikdy.

Další streamovací služby


Oblast streamovacích služeb se na českém již několikátým rokem rozrůstá. Je ale pravdou, že rok 2023 nebyl tak pompézní, jako rok předcházející. Zkraje roku k nám ale dorazila služba SkyShowtime, která sice neuchvátila kvalitou, zato potěšila nízkou závaděcí cenou, nebo i nabídkou, která myslí i na starší tvorbu a v současné době tam tak naleznete třeba seriály Colombo, Xena či Knight Rider.

O pár měsíců později se na českém trhu objevila služba Canal+, o které možná někteří dodnes neslyšeli. Řadí se spíše mezi minoritní a ačkoliv disponuje i nabídkou filmů, primárně se zaměřuje na sportovní diváky, neboť nabízí přenosy z anglické Premier League. I letos jste si tak do své pomyslné sbírky mohli zařadit další předplatné několika služeb a netřeba dodávat, že platíte-li si všechny, je to měsíčně již více než tisíc korun.

Pokud si říkáte, že rok 2024 bude snad už zcela klidný, neboť všichni hráči již vyložili své karty, zřejmě vás lehce vyvedu z omylu. V nastávajícím roce se totiž čeká velká změna u HBO Max, ze kterého se stane Max. Nabídka ke streamování by se měla výrazně rozrůst, přičemž přibude zřejmě i více tarifů. Doposud nabízí HBO Max jen jeden.

To nejzajímavější podle Ioannise Papadopoulose

Síla Grand Theft Auto nezná mezí


Popularita videoherní série Grand Theft Auto je i navzdory tomu, že již dlouhých 10 let nevyšel regulérní nový díl, stále enormní. Dokazuje to ostatně i na sklonku letošního roku vydaný trailer na chystané Grand Theft Auto VI, který nešetřil pikantními záběry z „běžného“ života v USA, ačkoliv jen jeho virtuální verzi. Důkazem budiž i nový rekord, kdy video nasbíralo za pouhých 22 hodin po zveřejnění na sociální síti YouTube celých 85 milionů zhlédnutí, čímž byl překonán původní rekord youtubera s přezdívkou MrBeast.

Pamatuji se, že již Grand Theft Auto V bylo extrémně dlouhou a propracovanou hrou, jejíž kompletní dohrání trvalo třeba i 100 hodin. Je vůbec možné, aby chystané Grand Theft Auto VI v tomto ohledu předešlý díl trumflo a přitom si zachovalo ve světě videoher dnes tolik důležitý spád a zábavnost? Již nyní se rovněž diskutuje o tom, že by Grand Theft Auto VI, jež se má objevit na pultech obchodů (včetně těch virtuálních) v příštím roce, mohlo způsobit výrazné navýšení cen videoher v celém odvětví. V některých případech se diskutuje zhruba o dvojnásobku ceny konzolových videoher (GTA VI totiž alespoň zpočátku dorazí pouze na videoherní konzole), tedy zhruba 3 tisíce korun či ještě více. Je jasné, že pokud má nějaká hra na to, aby takto výrazné zvýšení cen způsobila, je to právě Grand Theft Auto VI, osobně ale doufám, že se tak nestane.

Velká mopová revoluce u Dysonu?


Během letošního roku jsem se mohl navštívit speciální představení společnosti Dyson v Rumunsku. Prohlédnout a vyzkoušet jsem si zde konkrétně mohl nový vysavač Dyson Gen5detect, jehož recenzi si již můžete přesíct, ale také nové barevné provedení produktů určených pro péči o vlasy. Zřejmě nejvíc mě osobně však zajímal vůbec první mop výrobce Dyson – společnosti, která do velké míry revolucionalizovala odvětví vysavačů, ale třeba i čističek vzduchu. I proto mě výsledek tak trochu překvapil.

Nemohu si pomoci, ale s ohledem právě na ostatní inovativní produkty byl alespoň můj první dojem z mopovací hlavice Dyson Submarine tak trochu zklamáním. Jedná se totiž skutečně „pouze“ o mop (bez populární funkce napařování, respektive desinfekce párou), a stejně tak zamrzí například kompatibilita pouze s nejnovější verzí Dysonu V15 (tedy tou z roku 2023, nikoliv 2022), ačkoliv k tomu snad ani neexistuje reálný důvod. Mopovací hlavice potřebuje ke svému chodu v podstatě pouze energii z baterie, což nasvědčuje tomu, že se zřejmě jedná spíše o softwarový „zámek“, ačkoliv je to pouze má domněnka. Vzhledem k ceně samotné hlavice (zhruba 6 tisíc korun), si ji tak potenciální zákazníci pořídí pouze v kombinaci s novým vysavačem jako kompletní balíček, než že by uvažovali o jejím následném dokoupení.

Ačkoliv není Dyson Submarine tak průlomový, jak jsem já a mnozí jiní očekávali, je nutné jej považovat za první vlaštovku, z jejíhož (ne)úspěchu se Dyson jistě poučí a v budoucnu nám představí schopnější a zajímavější alternativu klasického mopu.

Osloví Čechy nový PlayStation Portal?


Společnost Sony se domnívá, že specifikace výkonnější verze PlayStationu 5 s označením Pro uniknou ještě v průběhu tohoto měsíce, přičemž se údajně můžeme těšit na vlastní DLSS, rychlejší úložiště a další vylepšení. Do doby, než se však dočkáme nového PlayStationu 5 Pro, se můžeme těšit alespoň na PlayStation Portal, který dorazí již 12. ledna a zájemce vyjde na 5 390 Kč. Tato mírně kontroverzní přenosná herní konzole sice nemůže konkurovat zařízením, jako je ASUS ROG Ally či Lenovo Legion Go, neboť je určena pouze ke streamování hraní, přesto údajně v zahraničí, kde se již prodává, sklízí mezi hráči velký úspěch.

Osobně se velmi těším, až si PlayStation Portal v lednu vyzkouším, ačkoliv ve své podstatě tato herní konzole nepřináší nic převratného. Ostatně možnost vzdáleného hraní her z konzole (kterou je v případě nákupu PlayStation Portal nutné vlastnit, neboť z ní hry pouze streamuje) je dostupná třeba i na telefonech či tabletech. Dokáže PlayStation Portal s IPS LCD obrazovkou a k ní připojeným „rozpůleným“ ovladačem DualSense dostatečně zaujmout i české hráče?

To nejzajímavější podle Ondřeje Pohla

Umělá inteligence a její přešlapy


ChatGPT byl oficiálně spuštěn už 30. listopadu 2022. Ale vše naplno začalo až následující jaro, kdy se do věci vložil Microsoft a začal tento LLM systém propagovat. Pak se strhla lavina, která se samospádem valí až do dnešních dní a zjevně jen tak nepřestane.

Aniž bychom jakkoli znevažovali pokrok, jakého zde bylo dosaženo, mnoho lidí se nechalo strhnout tzv. Eliza efektem a přisuzují LLM systémům větší schopnosti, než ve skutečnosti mají. Se zlou se například potázaly redakce, které nechaly AI bez kontroly „generovat text“ a vydávaly ho za články. Ale asi „nejfamóznější“ přešlap se povedl americkému právníkovi s dlouhou praxí, který se nechal ChatGPT obalamutit ohledně neexistujícího případu.

Když ale budete tvořit konspirační, dezinformační nebo rovnou podvodný web, pak vás takové detaily nemusejí trápit. A to je věc, která může snadno přispět k ještě větší nestabilitě světa, než jakou byl nezvládnutý nástup sociálních sítí.

Apple Vision Pro a začátek nové éry(?)


Co se hardwaru týče, jeden produkt zcela jasně vyčnívá nad ostatní, i když se ještě neprodává a ani pak si ho většina z nás nejspíše nekoupí. Chytré brýle Apple Vision Pro od Applu jsou totiž propracované nejen po hardwarové, ale hlavně uživatelské stránce.

Jak je vidět z prvních ukázek, kombinují rozšířenou a virtuální realitu, díky čemuž mají potenciál nahradit televizor, mobil a několik počítačů jen jedním přístrojem. Zároveň tak uživatele ještě více izolují a činí závislým na technice. Máme se tedy těšit, nebo se bát?

Supravodiče jen tak nebudou


V létě to na chvíli vypadalo, že bychom se mohli dočkat objevu, který by AI i Vision Pro hravě zastínil. Zatímco u teoretického oznámení žasli jenom odborníci, aplikace do běžných oblastí by přinesl značnou změnu paradigmatu nejen do elektroniky, ale řady dalších oborů.

Když se tedy v létě začala internetem a sociálními sítěmi šířit zkratka LK-99, na chvíli to vypadalo, že budoucnost je tady. Jenže na rozdíl od AI postavené na LLM, která ukazuje alespoň nějaké výsledky, se supravodič nakonec ukázal jako skoro vymyšlený. Buď někdo udělal chybu a z nadšení nespěchal s ověřováním, nebo šlo od začátku o podvod. V každém případě je to nelichotivé zrcadlo nastavené celé naší společnosti. Že pod vlivem toxicity sociálních sítí „blbnou“ obyčejní lidé, se dá chápat. Ale o to horší je to u vědců, na jejichž střízlivý úsudek všichni tolik spoléháme.